ΑΚΕΘ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΔΙΕΚ/ΣΔΕ – Θεσμός επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (800 ώρες)

800 ωρών

Τμήματα διάρκειας

Προγραμμα καταρτισης:

Το σεμινάριο με τίτλο “Θεσμός επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (800 ώρες)” απευθύνεται σε υποψηφίους εκπαιδευτές ενηλίκων σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων οι οποίοι επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα της φιλοσοφίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και της εκπαίδευσης γενικά.

Επιπλέον το σεμινάριο μοριοδοτεί τους καταρτιζόμενους με το μέγιστο αριθμό μορίων (3) για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό δυναμικό των ΔΙΕΚ, ΔΣΕΚ, ΙΕΚ του ΟΑΕΔ καθώς και λειτουργεί επιπρόσθετα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για ενασχόληση σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπως ΚΔΒΜ, ΙΕΚ, Κολλέγια, φροντιστήρια κτλ.

Στόχοι του προγράμματος:

 

Α) Σε επίπεδο γνώσεων
• να αποσαφηνίζουν τις έννοιες και τους όρους που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
• να περιγράφουν και συγκρίνουν το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
• να συσχετίζουν το θεσμικό πλαίσιο κατάρτισης με την απασχόληση και την αγορά εργασίας
• να περιγράφουν τα γνωρίσματα του σύγχρονου εκπαιδευτή κατάρτισης.

Β) Σε επίπεδο δεξιοτήτων και ικανοτήτων

• να ταξινομούν τους φορείς επιμόρφωσης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,
• να γνωρίζουν τις τυπικές και ουσιαστικές απαιτήσεις που έχει η εργασία του εκπαιδευτή και του εκπαιδευτικού στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,
• να μπορούν να διαγνώσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση,
• θα μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους εκπαιδευόμενους τους και να διαχειρίζονται το βασικό εργαλείο των δομών αυτών: την ομάδα.

Γ) Σε επίπεδο στάσεων

• να υιοθετούν θετική στάση προς την επαγγελματική κατάρτιση.
• να ενθαρρύνονται για να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας του δικτύου κατάρτισης
• να αμφισβητούν τα στερεότυπα που συνδέονται με την επαγγελματική κατάρτιση και να μην τα αποδέχονται.

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η παροχή εξειδίκευσης σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας, όπως σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιλογή και αποτελεσματική εφαρμογή τεχνικών ενεργητικής μάθησης, εποπτικών μέσων διδασκαλίας, τρόπων επίτευξης ενεργητικής συμμετοχής των εκπαιδευομένων και την εν γένει επίτευξη των όρων του μαθησιακού συμβολαίου.
Επιπλέον, η απόκτηση δεξιοτήτων εκ μέρους των εκπαιδευόμενων στο να συσχετίζουν το θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την απασχόληση και την αγορά εργασίας, να αναγνωρίζουν το θεσμό της μαθητείας και να εφαρμόζουν καλές πρακτικής άσκησης στην κατάρτιση.