ΑΚΕΘ

Πιστοποιηση Εκπαιδευτων Ενηλικων

150 ώρες

Δαρκεια

Προγραμμα καταρτισης:

Το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, διοργανώνει σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων, διάρκειας 150 ωρών, το οποίο σας επιτρέπει να γίνεται Εκπαιδευτής Ενηλίκων και να διεκδικήσετε μια θέση απασχόλησης σε φορείς Δια Βίου Μάθησης, όπως είναι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ & ΚΔΒΜ), τα Δημόσια ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Δημόσια ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, οι Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ) κ.α.

Το Σεμιναριο απευθυνεται σε:

Ωφελη Συμμετεχοντων:

Το σεμινάριο οδηγεί κατευθείαν στη διαδικασία των εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ, για όσους εκπαιδευτές είναι ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών (π.χ. ΛΑΕΚ), και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη διδακτική εμπειρία σε ενήλικες (150 ώρες). Οπότε, βάση ανακοίνωσης του ΕΟΠΠΕΠ, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών, που υλοποιείται από φορέα του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, με διάρκεια τουλάχιστον 100 ώρες.

Η βεβαίωση ολοκλήρωσης του σεμιναρίου, μοριοδοτείται από Φορείς Δημοσίου και Δια Βίου Μάθησης.
Θεματικές Ενότητες του προγράμματος:
  • Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων
  • Χαρακτηριστικά ενηλίκων εκπαιδευομένων
  • Εκπαιδευτική πολιτική εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
  • Θεωρίες μάθησης ενηλίκων
  • Τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων – Εναρκτήρια συνάντηση στην εκπ/ση ενηλίκων
  • Κριτικός στοχασμός και μετασχηματίζουσα μάθηση
  • Σχεδιασμός διδακτικής ενότητας
  • Διδασκαλία σε ευάλωτες ομάδες – Διαπολιτισμική ικανότητα
  • Εκπαιδευτικά μέσα και υλικά
  • Επικοινωνία στην ομάδα
  • Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση ενηλίκων
  • Τράπεζα θεμάτων
  • Μικροδιδασκαλία

Τι είναι η Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας;

Η εκπαιδευτική επάρκεια είναι μια «οριζόντια δεξιότητα». Οι ενδιαφερόμενοι δεν πιστοποιούν την ειδικότητά τους (οικονομολόγος, γραφίστας, γεωπόνος κ.λπ.), αλλά μέσω της ακολουθούμενης διαδικασίας πιστοποιείται ότι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, προκειμένου να διδάξουν σε ομάδες ενηλίκων, σε δομές της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΔΒΜ κ.λπ.). Παράλληλα, με την αξιολόγηση των στοιχείων που συγκροτούν το Ατομικό Χαρτοφυλάκιο Προσόντων κάθε εκπαιδευτή, του αποδίδονται οι Κωδικοί ΣΤΕΠ (ταξινομικό σύστημα επαγγελμάτων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ) που αντιστοιχούν στην ειδικότητα/εξειδίκευσή του.

Γιατί είναι απαραίτητη η Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας; – Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση Πιστοποίησης;

«2. Από 1.9.2019 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης.».
(άρθρο 78 παράγραφος 4 του Ν. 4485/2017 (Α’ 114))
«Η ως άνω προϋπόθεση δεν απαιτείται για τους Καθηγητές και τους υπηρετούντες Λέκτορες των Α.Ε.Ι., τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο του κύριου διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), καθώς και τους εκπαιδευτές που ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.), τα οποία αποτελούν αυτοτελή μητρώα για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και το Ι.Π.Ε. υλοποιούν αντίστοιχα.».
(παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4452/2017 (Α΄ 17))